Gull Sølv Metallkunskap

Edelmetaller skiller seg fra andre metaller ved at de er sjeldne og svært korrosjonsresistente.Edelmetall finnes i ren form i naturen, mens andre metaller, som for eksempel jern må gjennom mange prosesser fra jernmalm til metallisk jern. Edelmetallene er fine å se på, og har en unik glans som andre metaller ikke har. Dette, samt den enkle formbarheten, har gjort at for eksempel gull og sølv har blitt brukt i smykker og mynter i flere tusen år.
I dag brukes edelmetaller i smykker, industri, investeringer og sentralbankers offisielle beholdninger. I 2011 ble det brukt 4 131 tonn gull til sluttbruker. Av dette gikk 48 % til smykkeproduksjon, 41 % til investeringer og 11 % til industri og dental.
For å bruke edelmetall i smykker må det blandes/legeres med en mindre mengde av forskjellige andre metaller for å oppnå gode bruksegenskaper; vekt, hardhet, farge, pris, etc. Dette kalles legering.

Gull har det kjemiske symbolet Au. Det er et tungt, gult metall med sterk glans som har et smeltepunkt på 1063 grader Celsius. Rent gull (24 karat) er nesten så bløtt som bly. Det kan hamres ut og formes uten oppvarming. Strukturen i gullet er så fin og tett at én eneste unce gull (31,10 g) lar seg bearbeide til en nesten gjennomsiktig plate på ca. 10 kvadratmeter eller til en flortynn tråd på nesten 105 km! Gull er også en særdeles god leder for varme og elektrisitet. Det er svært motstandsdyktig overfor kjemiske angrep, og angripes ikke av alkalier eller alminnelige syrer. Arkeologiske funn fra rundt 1000 år tilbake i tiden har vist at gullgjenstander som har ligget i jorda fortsatt er like vakre.
Den eldste metoden for utvinning av gull er gullvasking. Andre metoder er naturligvis rådende ved dagens industrielle utvinning. Av verdens totale gullproduksjon skjer omtrent halvparten i Sør-Afrika. Andre gullprodusenter er Russland, Canada og USA.
Tidligere ble gullets renhetsgrad angitt i såkalt karat. Ordet karat stammer fra det italienske ordet "carato", det arbiske "quirat" og det greske "keraton". Disse ordene er navnet på frukten fra Johannesbrødtreet. Frøet fra denne frukten ble brukt som vektlodd av oldtidens handelsmenn, og derav kommer vår betegnelse karat.
Rent gull er 24 karat. Et gullstykke på 18 karat inneholder slik 18/24 gull og 6/24 av et annet metall. Det tilsettes andre metaller for å gjøre gullet hardere, ofte sølv eller kobber. I dag angis gullets renhet oftest i tusendeler :
14 karat stemples 585 (585 tusendeler gull)
18 karat stemples 750 (750 tusendeler gull)
24 karat stemples 999 (999 tusendeler gull)
14 karat gull er den legering som brukes i Norge, lavere gehalt enn dette inneholder mer andre metaller enn gull – i Norge regner vi ikke lavere enn 14 karat som gull. 
Gullsmykker kjøpt i utlandet og hos kjedebutikker med billig/rabatt-profil kan være stemplet 333 (9 karat) eller lignende, og da er gullmengden vesentlig mindre enn mengden av andre metaller.
Gull av samme gehalt/legering er ikke alltid samme kvalitet. Selv om gehalten er den samme kan det være store forskjeller i kvalitet (hardhet, porer, porøsitet, etc). Dette vises først og fremst etter en tids bruk, eller når smykket skal repareres. Reparasjoner og slitasje kan være et stort problem på smykker laget med dårlige maskiner, ofte kjøpt i lavkostland, og smykker med lav gullgehalt (9-10 karat). 
Gull er alltid gyldent/gult, men finnes i forskjellige lys gule til rødgule varianter alt etter blandingsforholdet med legeringsmetallene.
Hvittgull er "gult" gull legert (blandet) med andre metaller for å få en hvit/gulhvit farge. Denne legering belegges til slutt med et tynt lag av platinametallet rodium (rodinering) for å få en bedre glans (nikkelfarge). Gull er uansett gyldent/gult, og det er legeringsmetallene som gir hvittgull hvit/tilnærmet hvit farge.
Sølv - finsølv er rent sølv (1000 sølv). Brukes ikke pga sprøhet/dårlige egenskaper. Må legeres med andre metaller. Sølv brukes hovedsakelig i to kvaliteter 925 S og 830 S
Alt vi har av smykker lages i 925 S (925 tusendeler), ofte kalt sølv sterling, som også er mest gunstig med hensyn på allergi. 
Norsk sølvbestikk leveres hovedsakelig i 830 sølv (830 tusendeler sølv). 830s er hardere/stivere enn finere sølv og er derfor bedre egnet til bestikk. Det lages også bunadssølv i 830 s. Sølv er faktisk antibakterielt - bakterier kan derfor ikke formere seg på en overflate av sølv - sølv er derfor ideelt til blant annet barnebestikk.
Nikkel i edelmetall tilfører metallene mange gode egenskaper, men nikkel er allergifremkallende og bør ikke brukes. Likevel har EU kommet frem til at legeringer med nikkel som ikke utskiller mer enn 0,5 mikrogram nikkel pr. cm2 ukentlig er akseptabelt, og anses som sikkert å bruke med hensyn på allergi. Gull og sølv i Norge i dag er nikkelfritt, men enkelte hvittgull legeringer kan inneholde litt nikkel. Utslipp av nikkel er selvsagt innenfor EU normen, og det anses derfor som sikkert å bruke smykker med denne legering.
Stål inneholder nikkel, men utslipp av nikkel skal da være innenfor EU normen.
Titan er nikkelfritt og gir ingen reaksjoner.
Uekte smykker bør ikke brukes nær huden da disse inneholder mange uedle metaller, enkelte av disse metallene kan også være giftige. Allergikere kan uansett i verste fall reagere på metall uansett innhold.
Renhold av smykkene er alltid særdeles viktig. Vi anbefaler ikke uekte smykker - Billige smykker kan bli dyrt i lengden om du pådrar deg allergi eller sykdom pga uedle metaller.
Helseskadelige stoffer funnet i smykker....
Les mer om skadelige smykker her .....

 
Sjekk også : Gjør et kupp i vår outlet...

Innlogging

Åpningstid

I butikken Finnsnes

Mandag - Fredag
10:00 - 16:00

Lørdag
Stengt

Spørsmål?
E-post besvares
fortløpende


Medlem Norges Gullsmedforbund
siden 1957

Fornøyde kunder: