Urmaker - Klokker - Armbåndsur

Definisjoner som ofte brukes på klokker: 

Grad av vanntetthet måles i atmosfærer (atm.), angitt på tallskiven eller baklokk. 

- 30 atm = 30 bar = 30 M : ikke vanntett men sprutsikret. Tåler noe vann og fuktighet men forsiktighet må utvises.
- 50 atm = 50 bar = 50 M : ikke vanntett, men "dusjsikker". Betyr at du kan dusje med klokka, og utsette den for fukt, men du kan ikke svømme med den eller senke den ned i vann.
- 10 atm = 50 bar = 100 M : Vanntett. Regnes som vanntett/waterproof, og kan brukes til bading, svømming, snorkling etc, men ikke dykking.
- 20 atm = 20 bar = 200 M : Vanntett - kan brukes til dykking.
Enkelte dykkerur ur beregnet på dypdykk og leveres med "helium escape" ventil for bruk i dekompresjonskammer, men dette er noe spesielt, og du bør oppsøke fagkompetanse før du bruker og stoler på et ur under dypdykking.
Det er viktig å få ettersett klokka fra tid til annen for å sikre vanntetthet - et 10 år gammelt ur som er stemplet 10ATM er ikke nødvendigvis vanntett dersom pakningene aldri har vært skiftet.

Klokkeglass:

Safirglass regnes som særdeles ripebestandig.
Mineralglass tåler litt juling uten å få striper men er mykere og billigere enn safirglass.
Plexiglass er av plast/kompositt og bør behandles forsiktig.

Urverk :

Alle våre klokker har analog visning (visere) med urverk av høy kvalitet fra kjente produsenter. Urverkene er enten mekaniske eller quartz urverk.
Quartz urverkene leveres med batteri, eller en oppladbar celle som lader strøm fra urskiva med solceller som lager strøm av lys. Quartz klokkene kan leveres med en mengde forskjellige funksjoner, slik som alarm, kompass, høydemåler, stoppeklokke, etc., alt til en veldig god pris. Viktig å være oppmerksom på er at trykkmålere for høyde/dybde alltid må kalibreres etter luftrykket der du er, og luftrykk kan variere mye med tid og sted - altså kalibrer ofte dersom du er avhengig av disse funksjonene.

Mekanisk urverk er det ypperste du får i klokkerverden. Mekaniske urverk har et energilager i form av en fjær. Fjæra kan lagre nok energi til å drive klokka i rundt 40 timer, og den må trekkes opp enten fysisk, eller gjennom automatisk trekking som skjer når du beveger armen med uret på (inni uret er det et lodd som svinger og trekker opp fjæra). En mekanisk klokke er langt mer avansert enn en quartzklokke, og høyt verdsatt av entusiaster over hele verden. Alle virkelig eksklusive og dyre ur er mekaniske. Klokkene i enkleste utgave viser kun tid, men det finnes mange ekstra funksjoner tilgjengelig som dato, stoppeklokke, månefase etc. Disse kalles komplikasjoner - jo flere komplikasjoner desto mer avansert og dyrere er klokka. Et ur kan ha fra 250 til over 1000 deler alt etter antall komplikasjoner.

Materialer:

Urkasser og lenker lages i forskjellige materialer. Som oftest gull - sølv - titan - stål. Dersom det ikke er angitt på uret hvilket materiale uret er laget av, er det vanligvis et rimeligere undermetall, f.eks. messing, som er forkrommet eller belagt på annet vis for å gi inntrykk av å være av bedre kvalitet. Uret behøver likevel ikke være dårlig, men bør brukes med aktsomhet, og kanskje helst kun til penbruk. Klokker med rem har som oftest skinnrem, gummirem, silikonrem eller stoff/velcro/syntetmateriale. Remene på disse klokkene må en påregne å skifte fra tid til annen alt etter bruk. På klokker med datovisning må ikke dato stilles med "skruen" mellom 21.00 og 03.00 fordi uret skifter dato automatisk i denne perioden. På ur med skrukrone skal kronen være godt tilskrudd for å sikre vanntetthet. Skrukrone = "skruen" på klokka skrus fast mot en gummipakning for å sikre vanntetthet - for å stille klokka skruen må skrus løs mot brukeren/sola før krona kan trekkes for å stille viserne/dato.  Pakninger bør kontrolleres hvert 2. år for å opprettholde grad av vanntetthet. Store temperatursvingninger kan skape kondens og gi fukt i uret.
Et godt råd er at gullklokker generelt ikke er bruksklokker, men egner seg best til penbruk fordi gull er et mykt materiale og sjelden opnår mer enn 30 atm vanntetthet.

Hold ur og lenke ren og pen. Du kommer langt med en gammel tannbørste og litt såpevann - ikke bruk vann på skinnrem.

Alle klokker tåler vanlig daglig bruk, og enkelte tåler ekstra røff behandling. Men uansett bør ikke klokkene dine utsettes for kraftige støt/uhell, for eksempel kan uret skades om det mistes ned på betonggulv.

Ur og klokker finner du her...

Innlogging

Åpningstid

I butikken Finnsnes

Mandag - Fredag
10:00 - 16:00

Lørdag
Stengt

Spørsmål?
E-post besvares
fortløpende


Medlem Norges Gullsmedforbund
siden 1957

Fornøyde kunder: